Posted on

Mallimestari tekee suunnitelmista totta

Hyvä suunnittelija vaatii aina parikseen ammattitaitoisen mallimestarin. Kun suunnittelu on valmis, mallimestarin tehtävänä on herättää työ henkiin ennen kuin se siirtyy malliompelijan pöydälle. Mallimestarilla on sormensa pelissä myös silloin, kun hyväksytty prototyyppi on valmis ja siitä pitäisi saada sarjottua muut koot.

Meillä Topperissa mallimestarina toimii Pirkko Tähtinen. Hän on viihtynyt talossa jo 12 vuoden ajan, joten voidaan varmasti sanoa, että Pirkko tietää kohtuullisen tarkasti, millaisia tuotteita talosta lähtee ulos. Koulutukseltaan Pirkko on pukuompelija, mutta vuosien varrella hän on kartuttanut kokemustaan mallimestarin työstä useammassakin työpaikassa. Lisäkoulutusta hän on saanut erilaisilta kursseilta, mutta suurimmaksi osaksi työtä on oppinut tekemällä sitä käytännössä.

– Ennen koneita kaikki työ tehtiin käsin. Vaikka koneet monessa kohdin helpottavat, tuntuu, että aiemmin työn hahmottaminen oli helpompaa, kun se tehtiin käsin. Monissa tuotteissa on paljon pieniä palasia, joiden kanssa saa olla tosi tarkkana, pohtii Pirkko.

Jotain vanhaa, jotain uutta, uudenlaista toimivuutta

Työvaatteen valmistus perustuu vahvaan kokemukseen ja toimivaksi todettujen käytäntöjen hyödyntämiseen. Pirkon työ alkaa, kun hän saa suunnittelijalta kuvan uudesta tuotteesta.

– Usein kaavan teko käynnistyy jonkin vanhan, toimivan mallin etsimisellä. Sen pohjalta lähdetään liikkeelle ja siihen sitten lähdetään yhdistelemään uusia elementtejä, Pirkko kertoo.

Esimerkiksi taskuja Pirkolla on arkisto, josta voi valita kestävän ja toimivaksi todetun ratkaisun, jota sitten muokataan kunkin asiakkaan tarpeiden mukaan. Kaavan tekoon vaikuttaa olennaisesti myös se, mitä vaate yllä on tarkoitus tehdä:

– Pitää tietää, onko vaate suunniteltu sisä- vai ulkokäyttöön ja millaista työtä se yllä pitää tehdä. Vaatteessa pitää pystyä liikkumaan niin, että se ei kiristä tai purista mistään ja että se päällä on mukava toimia. Toki myös vaatteeseen valitut materiaalit ja vaadittava väljyys vaikuttavat kaavan tekoon, jatkaa Pirkko.

Tiimityötä työkavereiden ja asiakkaan kanssa

Kuten jo aiemmin kävi ilmi, kaavan valmistus on koneella tehtävää työtä. Ensin malli kaikkine yksityiskohtineen suunnitellaan. Sen jälkeen tehdään astetelma, josta käy ilmi, miten kaavat asettuvat kankaalle. Vasta sen jälkeen voidaan aloittaa leikkuu. Kaikki Topperin valmistamat tuotteet kaavoitetaan Liedossa.

Uuden mallin suunnittelussa tehdään usein niin, että lähdetään liikkeelle vanhasta mallista, josta muodostetaan uutta. Malliompelija Anne lähtee ompelemaan uutta tuotetta, johon Pirkko antaa lisää ohjeita matkan varrella. Myös suunnittelija Anu kommentoi tuotteen valmistusta. Lopulliset työohjeet ompelijoille syntyvät näiden kolmen ammattilaisen yhteistyönä. Kun malli on hyväksytty sekä tiimillä että asiakkaalla, tarkistetaan sarjonta ja tehdään kokolajitelma.

Tärkeintä on hyvä hahmotuskyky

Mitä hyvältä mallimestarilta sitten vaaditaan?

– Ensiluokkaista kolmiulotteista hahmotuskykyä! huikkaa malliompelijamme Anne.

Pirkko vahvistaa asian:

– Kyllä hahmotuskyky on todella tärkeä tässä työssä, jotta pystyy miettimään, miten kaksiulotteinen piirros voi muuttua oikeaksi vaatteeksi niin, että se toimii käyttäjän päällä.

Vaikka mallimestarin työ vaatiikin tiimityötä, on Pirkon mielestä siinä parasta, että työtä saa tehdä myös omaan tahtiin ja rauhassa.

Millainen sitten on Pirkon mielestä mukava työ?

– Uuden mallin tekeminen on aina kiinnostavaa ja se, miten kuvasta saa luotua hyvän, käytössä toimivan vaatteen. Ihannetapauksessa asiakkaalta ja suunnittelijalta tulee kuvan lisäksi hyvät ohjeet. Tulkinnan varaa ei oikein saisi jäädä, jotta lopputulos olisi kaikkia osapuolia miellyttävä, Pirkko miettii. Tuoreimpana mielessä on erän asiakkaan takki, joka on tällä hetkellä koekäytössä. Siihen tehtiin tuplakaulukset ja toiminnallisia yksityiskohtia oli paljon.

Punainen lanka -blogijuttusarjamme tutustuttaa sinut tekstiili- ja vaatetusalan osaamiseen Topperilla.

Olemme kesälomalla 11-31.7.2022 Olemme kesälomalla 12.7.-1.8.2021 Kesän aukioloaika Image Wear täydentää osaamistaan ostamalla virkavaateosaaja Topper Uniformin liiketoiminnan Työvaatevallankumous on ovella Topperin tiedote koronavirukseen liittyen 16.3.2020 AJO-mallisto esillä Tampereen Henkilökuljetusmessuilla 25.-26.3.2020 Riemukasta joulun aikaa & onnea ja menestystä vuodelle 2020! Toivotamme hyvää Osta työtä Suomeen -päivää! VOIMA Outlet Tuulissuolla 2.-3.12.2019 VOIMA-ystävämyynti Vantaalla 16.-17.11. Oletko sinä uusi lisäpalveluompelijamme? HUOM! Tehtaanmyymälä ja toimisto suljettuna pe klo 11.30 alkaen Topper & HYLJE -poistopäivät 10.-11.9. Muutoksia kesän palveluajoissa Löydä HYLJE-jälleenmyyjäsi Malliompelija yhdistää tekniikan luovuuteen Aarre pidentää työvaatteen elinkaarta Hylje ♥ Pure Waste Hylje ja Pidä Saaristo Siistinä ry yhteistyöhön Hylje Action Light -haalarista on moneksi Intohimona työvaatteen suunnittelu Ideoita ja inspiraatiota ISPOsta Hylje Pilkkihaalari lämmittää talviuimaria Kohti tavoitteita Hannan ohjastamana Hopee ei oo häpee – retroklassikolla kyllä tarkenee Hylje elää ja voi hyvin Tervetuloa uusille sivuillemme! Huh hellettä, onneksi on loma! Henkilökuljetusmessuilla tavataan! Topper Uniform ryhtyy valmistamaan Hopeahaalareita Hylje®-tuoteperheeseen