Posted on

Intohimona työvaatteen suunnittelu

Vaatesuunnittelija Anu Suominen

Toimivan ja hyvännäköisen työvaatteen suunnittelu vaatii tekijältään luovuuden lisäksi vankkaa tekstiili- ja vaatetusalan asiantuntemusta. Meillä Topperilla omien mallistojen suunnittelusta vastaa vaatesuunnittelija Anu Suominen. Koulutukseltaan Anu on vaatesuunnittelija sekä ompelija. Topperilla hänen kädenjäljestään on päästy nauttimaan vuodesta 2013 lähtien.

Tiivistä yhteistyötä asiakkaan kanssa

Työvaatteiden suunnittelu vaatii ideointia, luovuutta ja inspiraatiota, mutta suunnittelua määrittävät myös muun muassa asiakkaan työskentelyolosuhteet, asiakaskohtaiset työhön liittyvät vaatimukset ja vaatteissa vaadittavat pakolliset yksityiskohdat kuten nimikyltit tai heijastimet. Monessa tapauksessa varsinkin materiaalivalintoihin vaikuttavat lainsäädäntö tai alan standardit. Toki myös ajankohtaiset trendit näkyvät työpukeutumisessa toki työn vaatimuksiin sovellettuina.

– Yleensä asiakkaalla on selkeä toive tai tehtävä, jota vastaamaan vaate pitää suunnitella. Saatetaan haluta koko malliston päivitystä tai sitten kaivataan esimerkiksi jotakin teknistä ratkaisua tiettyyn työvaatteeseen liittyen, Anu kertoo.

Suunnittelutyötä tehdäänkin useimmiten tiiviissä yhteistyössä asiakkaan kanssa, jotta työasuista saadaan mahdollisimman hyvin tehtävässään toimivat.

Suunnittelu alkaa sukelluksella asiakkaan maailmaan

Anu aloittaa suunnittelun perehtymällä tarkasti asiakkaan arkeen: millainen brändi asiakkaalla on, millaisissa olosuhteissa työtä tehdään, millaisia asiakkaan työntekijät ovat, mitä erityisvaatimuksia työ toimivalle vaatteelle asettaa.

– Ihan ensimmäiseksi tutustun asiakkaan nettisivuihin. Jos mahdollista, käyn perehtymässä myös autenttiseen työympäristöön. Usein ideat vaatteisiin kypsyvät jo tutustumisvaiheessa. Lisäksi selailen esimerkiksi Instagramia ja Pinterestiä, hän valaisee.

Anu seuraa myös kilpailijoiden tekemisiä, selailee lehtiä ja tutkii vaatetusalan virtauksia vaikka shoppailureissulla käydessään. Korvaamattoman tärkeitä inspiraation lähteitä ovat myös tekstiili- ja vaatetusalan messut, joilla pääsee hypistelemään materiaaleja ja tarvikkeita.

Teknistä osaamista, luovuutta & tiimityötä

Tilausmäärät ja tarjoukset raamittavat suunnittelutyön lähtökohtia. Ne vaikuttavat myös materiaalien valintaan ja vaatteeseen suunniteltavien yksityiskohtien määrään.

– Vaatteiden suunnittelu on melko teknistä puuhaa, vaikka värisilmää ja luovuutta paljon tarvitaankin. Tärkeintä on hahmottaa asiakkaan tarpeet kokonaisuutena ja ymmärtää, miten ja mitkä eri materiaalit ja tarvikkeet juuri tämän asiakkaan kohdalla parhaiten toimivat, Anu kertoo.

Kun asiakkaan vaatimukset ja budjetti ovat selvillä ja ideointikin hyvällä mallilla, on aika pukea ideat kuvien muotoon. Sitten asiakas pääsee näkemään uuden mallistonsa paperilta tai koneen ruudulta.

Kun suunnittelutyö on hyväksytty ja Anu on saanut kuvat ja materiaalivalinnat valmiiksi, alkaa tiimityö yhdessä kaavoittajan ja malliompelijan kanssa. Mallituotetta voidaan vielä viilata ja muuttaa tarpeen mukaan. Kun malli on hyväksytty, Anu tekee tuotteelle valmistusohjeen sekä mittataulukot ja huolehtii siitä, että tuote on valmis tuotantoon. Hän myös tarkistaa tuotannosta tulevat vaatteet.

– Työn vaihtelevuus on motivoivaa. Tykkään siitä, että saan osallistua suunnittelutyöhön kokonaisvaltaisesti sen kaikissa vaiheissa. Topperilla on tosi monipuolinen asiakaskunta, joten pääsen työssäni tekemään todella paljon erilaisia kokonaisuuksia sekä sisä- että ulkokäyttöön. Koskaan ei tiedä, millaisen projektin kimppuun seuraavaksi pääsee, Anu perustelee.

Tuotekehitystä palautteen pohjalta

Suunnittelun ohella tärkeä osa Anun työtä on tuotekehitys yhdessä muun Topper-tiimin kanssa.

– Tutkimme asiakkaan vanhoja mallistoja ja keräämme käyttäjäkokemuksia tuotekehityksen tueksi. On tosi tärkeää tietää, miten asiakas kokee tuotteiden toimineen käytännössä, kertoo Anu.

Vaatteiden pitää toimia monenlaisille vartalotyypeille, niiden pitää kestää kulutusta, pesuja ja käyttöä, mutta myös näyttää hyvältä. Suunnittelijan pitää koko ajan oppia uutta ja päivittää vanhaa osaamista, jotta pysyy kärryillä ajankohtaisista materiaaleista ja eri alojen vaatimuksista. Hyvä suunnittelu kun on toimivan työvaatteen tärkein peruslähtökohta.

Punainen lanka -blogijuttusarjamme tutustuttaa sinut tekstiili- ja vaatetusalan osaamiseen Topperilla.

Olemme kesälomalla 11-31.7.2022 Olemme kesälomalla 12.7.-1.8.2021 Kesän aukioloaika Image Wear täydentää osaamistaan ostamalla virkavaateosaaja Topper Uniformin liiketoiminnan Työvaatevallankumous on ovella Topperin tiedote koronavirukseen liittyen 16.3.2020 AJO-mallisto esillä Tampereen Henkilökuljetusmessuilla 25.-26.3.2020 Mallimestari tekee suunnitelmista totta Riemukasta joulun aikaa & onnea ja menestystä vuodelle 2020! Toivotamme hyvää Osta työtä Suomeen -päivää! VOIMA Outlet Tuulissuolla 2.-3.12.2019 VOIMA-ystävämyynti Vantaalla 16.-17.11. Oletko sinä uusi lisäpalveluompelijamme? HUOM! Tehtaanmyymälä ja toimisto suljettuna pe klo 11.30 alkaen Topper & HYLJE -poistopäivät 10.-11.9. Muutoksia kesän palveluajoissa Löydä HYLJE-jälleenmyyjäsi Malliompelija yhdistää tekniikan luovuuteen Aarre pidentää työvaatteen elinkaarta Hylje ♥ Pure Waste Hylje ja Pidä Saaristo Siistinä ry yhteistyöhön Hylje Action Light -haalarista on moneksi Ideoita ja inspiraatiota ISPOsta Hylje Pilkkihaalari lämmittää talviuimaria Kohti tavoitteita Hannan ohjastamana Hopee ei oo häpee – retroklassikolla kyllä tarkenee Hylje elää ja voi hyvin Tervetuloa uusille sivuillemme! Huh hellettä, onneksi on loma! Henkilökuljetusmessuilla tavataan! Topper Uniform ryhtyy valmistamaan Hopeahaalareita Hylje®-tuoteperheeseen